www.lahti.fi

Tarinat ja ilmiöt

Takaisin raportteihin

Yksi tarina kertoo enemmän kuin tuhat tilastolukua...?

 

Tarinat perustuvat tositapahtumiin. Nimet ovat keksittyjä ja todellisten tarinoiden yksityiskohtia on muutettu.

Tuukan tarina

Tuukka ilmestyy toimeentulotuen asiakaspalveluun eräänä marraskuisena maanantaina ja hänet ohjataan päivystävän sosiaalityöntekijän vastaanotolle kriisiytyneen tilanteensa vuoksi. Tuukka on saamassa häädön asunnosta, jossa on asunut yli 15 vuotta. Syynä häädölle ovat tuhansien eurojen vuokrarästit eikä hän osaa kertoa, miksi vuokrat ovat rästiintyneet. Tuukalla on erittäin vakava päihde- ja mielenterveysongelma. Vuokranantaja ei enää suostunut jatkamaan vuokrasopimusta vaikka vuokrarästit olisikin tulleet hoidetuiksi. Tuukkasta tulee asunnoton.

Tuukan tilanne huononee entisestään ja hän joutuu harhaisen käyttäytymisensä vuoksi poliisin saattamana psykiatriselle osastolle. Kolmen hoitopäivän jälkeen Tuukka uloskirjoitetaan Apilakadun asumispalveluiden päivystyspaikalle, josta hän siirtyy saman yksikön arviointipaikalle. 

Tuukka ei välitä enää mistään ja joutuu hankaluuksiin asumispalveluyksikössä. Hän ei noudata yhteisön sääntöjä ja alkaa käyttää jälleen päihteitä. Tuukka poistuu omille teilleen ollen päiväkausia teillä tietymättömillä ja palatessaan on päihtynyt. Apilakadun henkilökunta raportoi sosiaalityöntekijälle Tuukan tilanteesta. Sosiaalityöntekijä varaa Tuukalle ajan ja sosiaalityöntekijän yllätykseksi hän ilmestyykin paikalle. Varatulla ajalla he keskustelevat pitkään Tuukan tilanteesta ja tekevät yhdessä hakemuksen tukiasuntoa varten. Tuukka vaikuttaa väsyneeltä, mutta ei näe omalla toiminnallaan olevan vaikutusta nykyiseen tilanteeseensa. Tuukka syyttää tilanteestaan Apilakadun tiukkoja sääntöjä ja sitä, ettei saa riittävästi hoitoa pahaan oloonsa. 

Sosiaalityöntekijä saa kuulla, että Tuukalle on annettu yksiö Nikulankujan asumispalveluista ja että Tuukka on muuttamassa siihen. Asunnon saamisen myötä tulleesta valonpilkahduksesta huolimatta Tuukan elämä jatkuu samaa rataa: hän jatkaa rajua päihteiden käyttöä ja joutuu jälleen psykiatriselle osastolle. Psykiatrian osastolta hänet kotiutetaan Pitkämäen katkaisuhoitoon.

Sosiaalityöntekijä saa kutsun verkostoneuvotteluun Pitkämäkeen. Hän käy ennen verkostopalaverin alkua juttelemassa kollegan kanssa tapauksesta ja purkaa tuntojaan: onko hänen asiakkaallaan enää mitään mahdollisuuksia elämässään? Pitkämäkeen saavuttuaan sosiaalityöntekijää odottaa neuvotteluhuoneen sohvalla jollain lailla muuttunut mies. Tuukka toteaa heti: "Ei tää voi enää jatkua näin." Verkostoneuvottelu sujuu hyvässä hengessä ja Tuukka kertoo haluavansa päihdekuntoutukseen. Sosiaalityöntekijä ja Tuukka laativat yhdessä päihdehuollon kuntoutussuunitelman ja sosiaalityöntekijä vie asian päihdetyöryhmän käsiteltäväksi. Tuukalle myönnetään vaativa laitoskuntoutus, koska hänellä on päihdeongelman lisäksi vakava mielenterveysongelma.

Sosiaalityöntekijä on yhteydessä Tuukkaan päihdekuntoutuksen aikana ja Tuukka kertoo, että haluaisi aloittaa kaiken "puhtaalta pöydältä". Hän kertoo, että ei kykene asumaan Nikulan asumispalveluyksikössä. Tuukka kertoo häpeävänsä toilailujaan päihteiden vaikutuksen alaisena ja että häntä ahdistaa palata sinne. Sosiaalityöntekijä kuuntelee Tuukkaa ja on yhtä mieltä siitä, että toisenalainen asunto voisi tukea Tuukan muutosta paremmin. Sosiaalityöntekijä tekee puoltolausunnon hajasijoitetun tukiasunnon puolesta ja Tuukka saakin viihtyisän tukiasunnon lahtelaisesta lähiöstä. Tuukka kotiutuu päihdekuntoutuksesta uuteen kotiinsa. Sosiaalityöntekijä jatkaa tapaamisia Tuukan kanssa ja Tuukan asiat näyttävät järjestyvän. Hän pysyy päihteettömänä ja asuminen sujuu hyvin asumisen tuen sosiaaliohjaajan tukikäyntien avulla. Sosiaalityöntekijä keskustelee jälleen kollegan kanssa tästä asiakastapauksesta ja kertoo tyytyväisenä asiakkaansa tilanteen saamasta käänteestä parempaan. Sosiaalityöntekijä kuvaa kollegalleen, miten "kaikkea vastustavasta jänkä-joosepista" on prosessin myötä kuoriutunut hyväkäytöksinen ja sympaattinen herrasmies.

 


Annan tarina

Annan elämä on jatkuvassa aaltoliikkeessä ja hänen elämänsä etenee kriisistä toiseen. Anna on joutunut elämässään huonon kohtelun uhriksi. Häneltä puuttuvat turvalliset rajat, eikä hän osaa laittaa niitä itselleen. Päihteiden käyttö kuuluu Annan arkeen ja myös mielialaan liittyvä ongelmat vaivaavat häntä. Anna haluaisi päästä terapiaan, mutta päihteiden käyttö estää sen.

Anna on kasvanut hyvin pärjäävässä ja urasuuntautuneessa perheessä, jossa lapsille ei ollut riittävästi aikaa. Annaa kohtaan oli isoja vaatimuksia - pitää menestyä ja pärjätä. Hänellä ei ole ihmisiä ympärillään ja yksinäisyyden tunteet paistavat läpi. Sosiaalityöntekijän silmin Anna käyttäytyy välillä kuin viisivuotias lapsi, joka ei tule nähdyksi ja huomioiduksi.

Anna on suorittanut peruskoulun ja lukion. Hän opiskelee korkeakoulututkintoa ja opinnoista puuttuu enää muutama suoritus. Sosiaalityöntekijän mielestä Anna on erittäin älykäs ja hänessä on valtavasti potentiaalia moneen asiaan. Anna haluaa muutosta elämäänsä ja tarttuu sosiaalityöntekijän antamaan mahdollisuuteen työskennellä intensiivisesti. Annan ja sosiaalityöntekijän välille syntyi hyvä suhde. Anna asettaa itselleen tavoitteeksi kuntoutumisen ja päihteettömyyden sekä opintojen loppuun saattamisen. Tapaamisilla Annan kanssa keskusteltiin päihdekuntoutuksen aloittamisesta. Sosiaalityöntekijä ja Anna aloittivatkin päihdekuntoutussuunnitelman työstämisen.

Anna tulee eräälle sosiaalityöntekijän tapaamiselle intoa puhkuen ja kertoo saaneensa työharjoittelupaikan. Sosiaalityöntekijä onnittelee Annaa, mutta samalla esittää huolensa siitä, onko työharjoittelu Annan tilanteessa liian aikaista. Suunnitelmissa oli kuitenkin ensin työskennellä päihdeongelman kanssa. Sosiaalityöntekijä pelkää, että harjoittelu keskeytyisi päihteidenkäytön takia ja tuottaisi jälleen yhden pettymyksen Annan elämäntarinaan. Anna ei kuitenkaan halua vielä päihdekuntoutusasiaa eteenpäin vaan uskoo vankasti, että työharjoittelu on ratkaisu kaikkeen - myös päihdeongelmaan.

Anna saa suoritettua työharjoittelun loppuun, mutta hän retkahtaa heti sen jälkeen juomaan ja päätyy ennen pitkää katkaisuhoitoon. Anna soittaa sosiaalityöntekijälleen ja kertoo, miten häpeissään ja pahoillaan hän on retkahduksestaan. Sosiaalityöntekijä kuuntelee ja kannustaa: Anna on rohkea, kun soitti ja kertoi tilanteestaan rehellisesti ja avoimesti. Anna haluaa jatkaa työskentelyä sosiaalityöntekijän kanssa ja hän menee katkaisuhoidon jälkeen vastaanotolle. Pitkän keskustelun jälkeen he päätyvät työstämään aiemmin kesken jääneen päihdekuntoutussuunnitelman. Nyt Anna on valmis lähtemään päihdekuntoutukseen.

Tapaamisen päätteeksi Anna katsahtaa ohimennen sosiaalityöntekijää silmiin ja toteaa: ”Ehkä minä en olekaan toivoton tapaus.” Sosiaalityöntekijä on täysin samaa mieltä.

 

© Lahden kaupunki. Kaikki oikeudet pidätetään.