www.lahti.fi

Kaupunginjohtajalta

Takaisin raportteihin

 

Uudistusten vuosi 2016

Vuosi 2016 oli yhdistyneen Lahden kaupungin ensimmäinen toimintavuosi, jota leimasivat mittavat muutokset sekä luottamuselinten että virkaorganisaation osalta. Uudelle kaupungille valmisteltiin strategia ja uudistettiin säännöt sekä ohjeet yhdistymissopimuksen hengessä.

Julkisen sektorin heikko taloustilanne jatkui koko viime vuoden ja vaikutti myös kaupungin talouteen. Positiivisia merkkejä, jotka myöhemmin hyödyttävät kaupungin taloutta, on kuitenkin jo nähtävissä mm. alueen työttömyyden myönteinen kehitys sekä kaupungin asukasluvun kasvu.

Kaupunki on toteuttanut Lahden ja Nastolan yhdistymissopimuksen tavoitteita tukemalla alueen elinvoimaisuutta ja kilpailukykyä ja turvaamalla asukkaiden palveluja sekä parantamalla elinympäristön viihtyisyyttä. Kaupungin koko aluetta on kehitetty tasapuolisesti. Erityistä huomiota on kiinnitetty Nastolan alueen kehittymisedellytyksiin mm. maankäytön keinoin, Nastolan aluejohtokunnan toiminnalla ja yhdistymisavustusta kohdentamalla.

Aleksin remontti valmistui

Aleksanterinkadun remontti valmistui. Kaupunginjohtaja ja kaupunkikehitysjohtaja jakoivat ämpäreitä. Ämpärissä oli palanen Aleksin noppakiveä.

Kaupunki jatkoi vuonna 2016 konserniyhtiöiden kokoamista. Lahden Sibeliustalo Oy:n ja Lahden Messuyhtiön toiminnasta vastaa jatkossa KOKO Lahti Oy. Tulevaan maakuntauudistukseen valmistauduttiin mm. muodostamalla Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymä, johon 1.1.2017 siirtyi kaupungin sosiaali- ja terveyspalveluiden järjestäminen ja tuottaminen. Yhtymään siirtyi noin 2 400 työntekijää ja omasta toiminnasta ostopalveluksi noin 345 milj. euron sote-palvelukokonaisuus.

Toimintaympäristön voimakkaaseen muutokseen kaupunki vastaa organisaatiouudistuksella, jonka valmistelu aloitettiin vuonna 2016 lopulla. Uusi asiakaslähtöisempi, ketterämpi, kootumpi ja virtaviivaisempi organisaatio otetaan käyttöön vaalikauden vaihteessa 1.6.2017. Joustavasti toimiva kaupunki ja ihmisten tarpeisiin ja toiveisiin perustuvat palvelut voivat uudella tavalla yhdistää laadun, taloudellisuuden ja vaikuttavuuden ja samalla vahvistaa vetovoimaa, yritystoimintaa ja työllisyyttä.

Jyrki Myllyvirta
kaupunginjohtaja

 

 

© Lahden kaupunki. Kaikki oikeudet pidätetään.