www.lahti.fi

Sivistystoimiala

Takaisin raportteihin

 

Sivistystoimiala

Sivistystoimiala vastaa opetus-, kasvatus-, liikunta- ja kulttuuripalvelujen järjestämisestä sekä sivistyspalveluiden seudullisesta kehittämisestä. Sivistystoimialalla huolehditaan nuorten yhteiskuntatakuun toteutumisesta sekä kulttuurin ja liikunnan hyvinvointivaikutusten kehittämisestä.

Toimialalla keskeistä on uudenlaisten toimintatapojen, palvelumallien, tilaratkaisujen ja tuottavuuden kehittäminen. Osallistutaan myös kaupunkitason palvelutuotannon uudistamiseen.

Sivistystoimialan palvelujen käyttäjiä ja erilaisia asiakaskohtaamisia on vuosittain reilusti yli 3,7 miljoonaa. Toimipisteitä on 150 ja henkilöstöä yli 2 600. Toiminta perustuu kolmeen vastuualueeseen: Lasten ja nuorten kasvu, Osaaminen ja tieto, Liikunta ja kulttuuri.

Poimintoja vuodesta 2016, toimialajohtaja Tiina Granqvist

tiina granqvist

"Kun uusi Lahden kaupunki aloitti, sivistystoimialan palvelujen perusasiat olivat kunnossa. Ensimmäisenä yhteisenä toimintavuotena hiottiin vielä palvelujen yksityiskohtia. Lahden ja Nastolan yhdistyminen oli suurelta osin juuri sivistystoimien yhdistymistä.

Vuoden suuri yllätys oli sote-uudistuksen etenemisen nopeutuminen takkuisesta liikkeelle lähdöstä huolimatta. Vasta vuoden loppupuolella huomio kääntyi myös jäljelle jäävään "tulevaisuuden kuntaan", "sivistyskuntaan". Esille nostettuja teemoja ovat hyvinvointi, osallisuus ja elinvoima. Nämä eivät suinkaan ole uusia asioita kunnan toiminnassa, mutta luotsaavat katseet kunnissa tehtävän työn merkittävyyteen jatkossakin. Sivistystoimen palvelut tulevat olemaan kunnallisten palveluiden keskiössä."

Vuoden kohokohdat

Lasten ja nuorten kasvun vastuualueen organisaatiota uudistettiin aluemallilla. Uudistuksen tavoitteena on parantaa palveluiden laatua sekä entisestään tiivistää varhaiskasvatus-, perusopetus- ja nuorisopalveluiden yhteistyötä.

Kannaksen lukiosta valmistui ensimmäiset kansainvälisen englanninkielisen ylioppilastutkinnon eli IB-tutkinnon suorittaneet opiskelijat.

Yrittäjien ja nuorisopalveluiden ’Matkalla duuniin’ -yhteishanke nuorten työllistämiseksi sai osakseen valtakunnallista huomiota.

Lahden kaupunginteatteri, -orkesteri ja -museo valikoituivat 135 hakijasta 55 valitun mukaan Suomen Kulttuurirahaston rahoittamaan Taidetestaajat-hankkeeseen. Sen myötä kaikki Suomen kasiluokkalaiset pääsevät vierailuille taidelaitoksiin vuosina 2017-2018.

Liikuntapalveluissa vietettiin kiireistä vuotta MM2017-kisarakentamisen merkeissä. Myös hartaasti odotettu Lahden uimahallin remontti valmistui, ja uimahalli saatiin käyttöön.

 

 

© Lahden kaupunki. Kaikki oikeudet pidätetään.