Eteläinen kehätie vauhtiin

Takaisin julkaisuihin

Kehätiestä vauhtia yrityselämään

Vuonna 2017 alkoi vt12 Lahden eteläinen kehätie -hanke. Toive turvallisemmasta ja sujuvammasta liikenteestä on ollut Lahdessa vireillä jo usean vuosikymmenen ajan. Viimein lobbausvoitto tuli Lahteen, koska myös valtion mielestä aika hankkeelle oli kypsä. Rakennusurakka alkoi syksyllä 2017 eteläisen sisääntulotien leventämisellä.

Eteläinen kehätie alkupamaus

Kehätien uskotaan valmistuvan vuonna 2020. Sen rakentamisen myötä voidaan kaavoittaa uusia sijaintipaikkoja kaupallisille ja teollisille yrityksille. Yleiskaavatyö on tonttien kartoituksen osalta käynnissä. Kehätien rakentaminen myös viestii siitä, että Lahti on mielenkiintoinen ja houkutteleva kasvukeskus.

– Kysyntää yritystonteista Lahden seudulla on paljon. Tontteja meillä on jonkin verran, mutta niiden sijainnit eivät välttämättä miellytä. Matkakeskuksesta Helsingin suuntaan sijaitsevia tontteja haluttaisiin eniten, kaupunkikehitysjohtaja Olli Alho kertoo.

Kaupungin keskustassa valtatien muuttuminen kaduksi tarkoittaa sitä, että liittymiä voi rakentaa vapaammin, tietä lähemmäs on lupa rakentaa ja nopeusrajoituksia voidaan madaltaa. Radanvarren kehittämiselle ja varsinkin Askon alueelle kehätie merkitsee valtavaa harppausta. Laskelmien mukaan kehätie tuo Lahteen ja Hollolaan tuhansia uusia työpaikkoja ja asuntoja.

Radanvarsi

Paikalliset tekijät mukaan

Tien rakennushanke on Liikenneviraston vetämä, Lahden osuus kustannuksista on 70 miljoonaa euroa. Itse kehätien rakennustyöstä hyötyvät myös monet lahtelaiset alan yritykset. Monen yrittäjän tietotaito voidaan projektin myötä nostaa uudelle tasolle.

Kaupunki on Ladecin kanssa jakanut paikallisille yrityksille tietoa siitä, mitä Liikennevirasto edellyttää urakoitsijoiltaan ja kuinka urakoihin voi päästä käsiksi. Tämän jälkeen paikallisilla yrittäjillä on paremmat mahdollisuudet saada töitä projekteista muuallakin Suomessa.

 

 

© Lahden kaupunki. Kaikki oikeudet pidätetään.