Kohti vihreää pääkaupunkia

Takaisin julkaisuihin

Lahden vihreä maine leviää Euroopassa

Lahti osallistui vuoden 2019 Euroopan vihreä pääkaupunki -kilpailuun vuonna 2017. Lahti pääsi viiden finalistin joukkoon alun perin mukana olleen 14 kaupungin joukosta. Kaupunkeja arvioitiin 12 teeman perusteella. Niissä kuvattiin kaupunkien ympäristön tilaa, edistymistä ympäristöasioissa ja tulevaisuuden suunnitelmia. Lopulta voiton vei Oslo.

Lahti on ympäristökaupunki

Finaalipaikka toi Lahdelle kilpailukokemusta ja arvokasta näkyvyyttä. Kilpailumenestyksen myötä Lahti pääsi myös osaksi eurooppalaisten ympäristökaupunkien verkostoa, jossa se aikoo toimia aktiivisesti. Kansainvälinen profiilin nostaminen ympäristöasioissa on eduksi erilaisten EU-rahoitusten hankkimisessa ja uusien yhteistyökumppanuuksien saamisessa myös yrityselämässä.

Euroopan vihreä pääkaupunki (European Green Capital Award, EGCA) on Euroopan komission järjestämä, yli 100 000 asukkaan kaupungeille suunnattu kilpailu. Sen voittajaksi haluavan kaupungin on oltava esimerkillinen ja kunnianhimoinen ympäristökaupunki, joka on strategisesti sitoutunut kestävän kehityksen tavoitteisiin.

Kohti vuoden 2020 kilpailua

Vuoden 2017 syksyllä elinvoima- ja työllisyysjaosto teki päätöksen vuoden 2020 Euroopan vihreä -pääkaupunki kilpailuun osallistumisesta, koska kilpailu toteuttaa Lahden strategiaa ja tuo kansainvälistä näkyvyyttä.

Kilpailuun on osallistunut vuosittain 10–20 kaupunkia ympäri Eurooppaa, ja nyt on ensimmäistä kertaa luvassa voittajakaupungille 350 000 euron rahapalkinto. Finalistikaupungit julkistetaan huhtikuun alkuun mennessä ja voittaja touko–kesäkuussa 2018.

Ympäristöjohtaja Saara Vauramo

Lahden CitiCAP-hankkeelle myönnettiin vuonna 2017 4,7 miljoonan euron hankerahoitus EU:n Urban Innovative Actions -ohjelmasta. Hankkeen (Citizens' cap and trade co-created) tavoitteena on vähentää liikenteen päästöjä, koota ja avata digitaalista tietoa liikkumisesta sekä kehittää uusia liikennepalveluja kaupunkilaisille. Lahden hankkeessa testataan asukkaiden henkilökohtaista liikkumisen päästökauppaa osana alueen liikennepolitiikkaa ja rakennetaan älyratkaisuihin pohjautuva pääpyöräreitti.

 

 

© Lahden kaupunki. Kaikki oikeudet pidätetään.