Ranta-kartanon alue eteenpäin

Takaisin julkaisuihin

Ranta-Kartanon alue nytkähti eteenpäin

Lahdessa on käynnissä monta laajaa ja monivuotista aluehanketta: Ranta-Kartano, Niemi, Radanvarsi, Hennala, Sopenkorpi, ydinkeskusta ja Rakokivi. Vuonna 2017 Ranta-Kartanon alueen muodostuminen lähti kunnolla käyntiin, kun kaupunki sai yksityisen toimijan kanssa aikaan suunnittelusopimuksen osasta alueen käytöstä.

Ranta-Kartano ilmasta

Suunnitelman mukaan entisen linja-autoaseman parkkipaikalle rakennetaan kylpylähotelli, vesiliikuntakeskus ja pysäköintitalo. Fellmanninpuiston puoleiseen osaan rakennetaan neljä asuinkorttelia, joista arvioiden mukaan tuhat asukasta saa kodin.

Rakennuksien väliin on suunnitteilla viihtyisä ja vihreä ”keskikäytävä”, jota pitkin pääsee kävellen tai pyöräillen keskustasta Pikku-Veskulle.

– Ranta-Kartanon alue on kaupungille merkittävä, sillä se on linkki keskustasta rantaan. Alue sijaitsee myös Urheilukeskuksen ja Sibeliustalon välissä. Nämä yhdessä muodostavat tulevaisuudessa yhtenäisen virkistyksen ja matkailun alueen, projektipäällikkö Pirkko-Leena Jakonen kaupunkiympäristön palvelualueelta visioi.

Ranta-Kartano käynnistyi

Hulevedet puhtaiksi

Vuonna 2017 Ranta-Kartanon alueella aloitettiin katujen rakentaminen. Kyösti Kallion katua alettiin uusia ja Kisapuiston viereltä kulkevaa uutta Kartanonkatua rakentaa alusta saakka. Kartanonkadun urakka alkoi monta kuukautta kestävällä, pilaantuneen maa-aineksen poistolla, koska alueelle on vuosikymmeniä sitten viety kaikenlaista rojua.

Koska entisen linja-autoaseman ja Pikku-Veskun puiston välisen alueen korkeusero on seitsemän metriä, Pikku-Veskun suuntaan virtaaviin hulevesiin on kiinnitetty erityistä huomiota.

Hulevedet talteen

Kyösti Kallion kadun remontin yhteydessä katuun rakennettiin valumataskuja, jotka suodattavat vettä. Hulevesiasioissa kaupunki on tehnyt laajaa yhteistyötä Helsingin yliopiston kanssa. Lisäksi rakennetaan kaksi hulevesiallasta, jotta vesi on varmasti puhtaaksi suodattunutta järveen virratessaan. Toinen altaista sijoittuu Pikku-Veskun puistoon, toinen Ranta-Kartanon puolelle.

 

 

© Lahden kaupunki. Kaikki oikeudet pidätetään.