Suomi 100 kaupunginteatterissa

Takaisin julkaisuihin

Pohjantähti teki Suomi100 -historiaa

Lahden kaupunginteatterin Täällä Pohjantähden alla 1 ja 2 -näytelmät juhlistivat 100-vuotista Suomea vuonna 2017. Projekti lähti kytemään jo vuonna 2013, kun Ilkka Laasonen valittiin Lahden kaupunginteatterin johtoon. Hän varasi jo silloin Väinö Linnan perikunnalta oikeudet näytelmän esittämiseen juhlavuosi tähtäimessään. Jo alusta asti oli selvää, että näytelmästä tehtäisiin kaksiosainen.

– Teos kuvaa oivallisesti Suomen syntyhistoriaa sotineen ja Suomen rakentamista Pentinkulman ja Koskelan perheen näkökulmasta. Se on kuin Suomi mikrokoossa. Esityksessä on harvinaisen voimakas liikekieli ja poikkeuksellisen produktiosta tekee myös se, että siinä on koko teatterin näyttelijäkunta mukana, Ilkka Laasonen toteaa.

Pohjantähti työryhmä

Näytelmä sai paljon valtakunnallista huomiota ja se on tavoittanut hyvin yleisöä. Täällä Pohjantähden alla osa 1 -näytelmän ennakkoesitystä oli katsomassa Suomen eduskunta. Pohjantähden kakkososan esityksessä juhlittiin puolestaan 30-vuotiasta Päijät-Hämeen maakuntaa. Syksyn aikana myös Lahden lukiolaiset ja osa seudun ysiluokkalaisista näkivät näytelmän.

Lapsille Lahden kaupunginteatteri toi Suomi 100 -näkökulmaa Tatun ja Patun Suomi -näytelmässä. Merkkipäivä-niminen esitys taas kuvaa Suomen rakentumista siitä lähtien, mihin Pohjantähti sen jättää.

veteraanipäivän pääjuhla

Kansallisen veteraanipäivän pääjuhla

Suomi 100 -teemaan liittyi kaupungissa paljon muitakin tapahtumia, kuten konsertteja ja näyttelyitä. Lahti sai myös kunnian toimia kansallisen veteraanipäivän pääjuhlan järjestäjänä. Messukeskukseen kokoontui huhtikuussa lähes 2 500 juhlavierasta.

Pääjuhlassa nähtiin yli 400 esiintyjää. Juhlan musiikista vastasivat Sinfonia Lahti ja Kaartin soittokunta, sekä 223-henkinen Päijät-Hämeen suurkuoro. Tapahtuman juhlapuheet pitivät tasavallan presidentti Sauli Niinistö sekä lahtelainen veteraani Yrjö Torikka.

 

 

© Lahden kaupunki. Kaikki oikeudet pidätetään.