Lisää kulttuuria kaupunkitilaan

Takaisin julkaisuihin

Lisää kulttuuria kaupunkitilaan

Ensimmäinen Fringe

Lahti Fringe Festival on uusi kaupunkikulttuuritapahtuma. Se hyödyntää joka syksyisen Lahden Taidelauantain pohjaa, mutta laajentaa tapahtuman monipäiväiseksi festivaaliksi.
Fringe elävöittää kaupunkia ja aktivoi asukkaita ja matkailijoita osallistumaan tapahtumaan ja sen toteuttamiseen.

– Lahti Fringe Festival saatiin heti ensi yrittämällä kattavasti kansainväliseksi tapahtumaksi, sillä Lahteen saapui 20 kansainvälistä artistia eri puolilta maailmaa. Artistit edustivat eri taidegenrejä, tapahtumapäällikkö Inkeri Määttä kertoo.

Lahti Fringe Festival

Vuonna 2018 festivaalipaikkoja oli kaikkiaan 52 ja esityksiä 150. Näistä taidenäyttelyitä oli 8, keikkoja 23, teatteriesityksiä 10. Kolmella pääesiintymispaikalla kävi yli 1000 katsojaa. Festivaalin aikana järjestetty kaupungintalon puutarhajuhla keräsi 1400 vierailijaa. Tapahtuman toteuttamiseen käytettiin satoja tunteja järjestäjien ja vapaaehtoisten työtä.
Lahti Fringe Festival järjestetään seuraavan kerran 4.–7.9.2019.

– Upea yhteistyö Pohjoismaisten Fringe-kaupunkien muodostaman Nordic Fringe Networkin kanssa antaa mahtavan pohjan kehittää tapahtumaa yhteistyössä eteenpäin. Lahtelaisia pitää vielä rohkaista uudenlaisten kulttuurielämysten pariin ja madaltaa kynnystä osallistua, vaikka tapahtuman valmiiksi annettu nimi vaikealta ja hankalasti lähestyttävältä kuulostaakin, Määttä kertoo.

Rautatienkadusta kasvaa Taideakseli

Pysyvää taidetta saatiin kaupunkikuvaan Taideakselia täydentämällä. Taideakselin tavoitteena on toteuttaa taideteoksia Rautatienkadulle ja rikastuttaa kadunkulkijan ympäristöä taiteen keinoin.

taideakseli

Kaupunki etsi ideahaulla taideteoksia Rautatienkadulle. Ideahakuun saatiin ehdotuksia 22 tekijältä ja kaksi ehdotusta toteutettiin vuonna 2018. Teräsmummot-teossarja koostuu neljästä luonnollisen kokoisesta ihmisfiguurista, jotka sijoittuvat katutasoon kolmessa eri kiinteistössä Rautatienkadun varrella. Sami Leutolan teokset ovat kunnianosoitus isoäideille, teräsmummoille, jotka ovat arkipäiväinen näky, mutta jäävät usein huomaamatta kiireisiltä kulkijoilta.

Golden Goose -pesimäalue on moniosainen installaatio, joka sijoittuu Rajasen kiinteistön matalaan osaan ja viereiseen valaisinpylvääseen. Se koostuu valetuista hanhenpesistä ja kultamunista sekä tulevaisuuteen tähystyspylväästä. Teoksen tekijät ovat Miss Kompro ja Ihana Havo.

 

 

© Lahden kaupunki. Kaikki oikeudet pidätetään.