Taidekasvatusta teatterissa ja kouluissa

Takaisin julkaisuihin

Taidekasvatusta teatterissa ja kouluissa

Vuonna 2018 Lahden kaupunginteatterin ja Lahden peruskoulujen yhteistyönä toteutettiin erilaisia pedagogisia taidekasvatushankkeita draamakasvattaja Anna-Riitta Partasen johdolla. Erilaisia draamapajoja oli lähes 130 ja niihin osallistui yhteensä 3 200 koululaista ja esikoululaista.

draamakasvatusta

Uutta oli syksyllä toteutettu teatteriseikkailu Jäljillä, joka tehtiin yhteistyössä Suomen Diakoniopiston Lahden kampuksen kanssa. Tapahtuma oli suunnattu eskari- ja alkuopetusikäisille lapsille ja siihen osallistui yhteensä 600 lasta. Lastenohjaajaopiskelijat auttoivat lapsia tutustumaan osallistavan tarinan kautta teatterimaailmaan.
– Siinä ihan fyysisesti lapset seikkailivat teatterissa. Vastaanotto oli erinomainen, ryhmät täyttyivät todella nopeasti, Partanen sanoo.

Lahden kaupungin kulttuuriohjelman mukaisesti kaikki Lahden kolmasluokkalaiset eli 1 300 oppilasta kävi teatterissa katsomassa näytelmän Tatun ja Patun Suomi. Esityskokemukseen sisältyi myös ennakko- tai jälkityöpajoja ja näyttelijöiden tapaamisia. Myös opettajille Partanen teki katsomiskokemusta syventävää työskentelymateriaalia.

– Joillekin lapsille teatterikokemus oli ensimmäinen, ja sieltä lähdettiin sellaisella mielellä, että voisi tulla pian uudelleen. Tatun ja Patun Suomi oli myös hyvä näytelmä, koska se tuki myös muita koulussa opittuja asioita.

Vuorovaikutustaitoja koulussa

Anna-Riitta Partanen työskentelee perusopetuspalveluissa ja tekee työtä draamakasvattajana kaupunkitasoisesti, eniten kuitenkin alakouluissa. Myös viime vuonna Partasen listoille tuli monta uutta koulua, opettajaa ja oppilasta.
– Opettelemme ryhmässä toimimista ja kehitämme vuorovaikutustaitoja draamatyötavoilla. Työni on turvallista tunneilmaston rakentamista eikä niinkään esiintymistaitojen opettamista, kuten usein luullaan, Partanen kertoo.

Myös joitakin yläkoulun luokkia on ollut mukana. Draaman keinoin voi opetella muutakin kuin äidinkieltä. Partanen on tuonut draamakasvatuksen keinoja myös esimerkiksi terveystiedon ja uskonnon tunneille. Viime vuonna kouluilla tapahtumaan draamakasvatukseen osallistui 1 300 oppilasta.

 

 

© Lahden kaupunki. Kaikki oikeudet pidätetään.