www.lahti.fi

Wellamon liikuttajat palkittiin

Takaisin raportteihin

Wellamon liikuttajat palkittiin

Wellamo-opisto on Päijät-Hämeen vuoden 2016 liikuttaja. Tunnustuspalkinnon perusteluissa todettiin, että Wellamo on merkittävästi lisännyt alueen hyvinvointia liikunnan ja urheilun avulla. Tunnustus jaettiin Päijät-Hämeen urheilugaalassa tammikuussa 2017. Siitä oli hyvä aloittaa Wellamo-opiston 10-vuotisjuhlavuosi 2017!

Tunnustuspalkintoa oli vastaanottamassa Wellamo-opiston rehtori sekä liikunta-, tanssi- ja terveystiimi, joka muodostuu kolmesta liikkuvasta, eri-ikäisestä ja erilaisesta naisesta. He täydentävät toisiaan niin osaamisen kuin luonteenkin osalta: yksi rönsyilee, yksi pitää jalat maassa ja yksi innovoi. Kaikki ovat tehokkaita toimeenpanijoita, joilla hommat etenee ja jotka saavat paljon aikaiseksi.

Tiimiläisistä Merja Palomäen vahvuuksia ovat erityisesti ikäihmisten ja erityisryhmien, kehitysvammaisten ja muiden liikuntarajoitteisten ohjaaminen. Johanna Rajala on laaja-alainen tanssin osaaja. Päivi Vihman aihealueena on kehon ja mielen harjoitus asahin avulla sekä kuntoliikunta. Päivi on taustaltaan kilpaurheilija ja aiemmin toiminut poikien liikunnanopettajana ammatillisessa oppilaitoksessa.

Tämä liikkuvien naisten tiimi suunnittelee vuodessa lähes 11 000 tuntia ja yli 400 eri kurssia. Kolmisin he eivät hommaa kuitenkaan hoida, sillä lähes 70 liikunta-alan ammattilaista toimii liikuntaryhmien ohjaajina.

(Kuvassa vasemmalta rehtori Mari Ylä-Sankola-Peltola sekä liikunta-, tanssi- ja terveystiimiläiset Johanna Rajala, Merja Palomäki ja
Päivi Vihma.)


Wellamossa liikunta vetää ja kaikki ryhmät ovat täynnä

Wellamo-opiston ohjatut liikunta-, terveys- ja tanssikurssit tarjoavat monenlaisia mahdollisuuksia kaikenikäisille ja -kuntoisille liikkujille. Opiston liikuntakurssit liikuttivat Lahden seudulla vuoden 2016 aikana yhteensä 12 558 kurssilaista, 6 876 eri henkilöä ja yli 400 eri liikuntakurssilla.

Verkostoituminen on yksi Wellamon vahvuuksista. Yhdessä kuntien liikuntapalvelujen kanssa suunnitellaan, mihin Wellamo keskittyy ja mihin kuntien Liikuntapalvelut keskittyvät. Ympäristökunnat ostavat tuntiresursseja ja mahdollistavat tilat.

Tiivistä yhteistyötä tehdään myös sosiaali- ja terveysalan ammattilaisten kanssa ja toimitaan palveluketjuajatuksella. Kaikille avoimien liikuntaryhmien lisäksi opisto järjestää erityisliikuntaa muun muassa kehitysvammaisille, afaatikoille ja selkäkuntoutujille eri kunnissa. Terveysalan starttiryhmien kautta osa asiakkaista tulee ohjattuun liikuntaan harrastamaan yhdessä, jos eivät halua harrastaa yksinään.

(Kuvassa suunnitteluopettajista Päivi Vihma ja Johanna Rajala työn touhussa.)

Suurin osa opistossa liikuntaa harrastavista on 30 - 75-vuotiaita naisia, vaikka useimmat ryhmät soveltuvat sekä miehille että naisille. Miehiä opiston liikunnan kurssilaisista on vain 14 %. Eniten miehiä on senioriryhmissä, eli vähän iäkkäämmät miehet löytävät nämä ryhmäliikuntamuodot.

 

Liikunnan ja tanssin tarjonta on runsasta

Liikunnan ainealue jakaantuu seuraavasti: kuntoliikunta, tanssi- ja tanssillinen liikunta sekä keho, terveys ja muu opetus. Suosituimpia opiston liikuntakursseista ovat perinteiset kuntoliikuntakurssit (kuntojumppa, kahvakuula, kuntonyrkkeily, toiminnallinen harjoittelu, uinti, vesijumppa, tuolijumppa, kuntosaliharjoittelu) sekä kehoon ja terveyteen liittyvät kurssit kuten joogat, pilates, taiji, asahi, venyttely, kehonhuolto ja kehonhallinta. Tanssin ainealueella tarjotaan muun muassa seuraavia kursseja: senioritanssi, baletti, zumba, lavatanssit, itämainen vatsatanssi, bailatino, Lavis- lavatanssijumppa ja bollywood. Lisäksi opetustarjonnassa ovat lastentanssi sekä lasten ja nuorten tanssin taiteen perusopetus (nykytanssi).

Wellamo-opisto on liikuntamyönteinen ja suorastaan liikuntapainotteinen opisto. Liikunnan megamaakunnan toiveet ja tarpeet näkyvät myös opiston tarjonnassa. Liikuntakurssien asiakkaat muodostavat 41 % koko kansalaisopiston asiakasmäärästä.

Wellamo-opisto

Wellamo-opisto on Lahden kaupungin ylläpitämä kansalaisopisto, jonka toimialueena ovat Lahden lisäksi Asikkala, Hollola, Kärkölä, Myrskylä, Orimattila ja Padasjoki. Opisto tarjoaa 50 000 opetustuntia vuodessa, joista liikuntaa yli 11 000 tuntia toiminta-alueensa kuntien noin 150 toimipisteessä. Wellamo-opisto on Suomen suurin seudullinen kansalaisopisto.

Monipuolista liikuntaa Wellamossa:
https://www.youtube.com/watch?v=nEW4uMJLJOI

 

 

 

© Lahden kaupunki. Kaikki oikeudet pidätetään.