Matkalla Freiburg-Basel

Takaisin julkaisuihin

Matkalla Freiburg-Basel

Local Renewables – Urban transformation to circular economy -kongressi 24.-26.10.2018

Matkalla Freiburg-Basel

Lahti on rohkea ympäristökaupunki ja Lahden projektit ja ratkaisut kiinnostavat muitakin kaupunkeja. Maailman kestävien kaupunkien verkosto ICLEI kutsui Lahden edustajat Saksaan, Freiburgiin kertomaan Lahdesta ja erityisesti CitiCAP-projektista Low-carbon and circular cities -sessioon. Konferenssin erilaisten sessioiden ja paneelikeskustelujen lisäksi pääsimme tutustumiskäynneille Freiburgin rakenteilla olevaan ja Baselin vastikään valmistuneeseen kaupunkisuunnittelukohteeseen.

Basel on muuttanut entisen ratapiha-alueen asuinalueeksi, jossa on otettu kestävyyden vaatimuksia esimerkillisesti huomioon. Erlenmatt-Ost -kaupunginosa saa energiansa pohjavedestä lämpöpumppujen avulla ja energiaa varastoidaan ja säädellään suurten lämminvesitankkien avulla. Kortteleissa on yhteiskäyttösähköautoja, joiden akkuja käytetään energianvarastoina silloin kun energiasta on ylitarjontaa. Alueen suunnittelussa ja rakentamisessa on otettu huomioon runsaasti muitakin kestävyyden kriteerejä kuin energia ja ekologinen kestävyys. Niin taloudelliselle kuin sosiaaliselle kestävyydelle oli useita indikaattoreja. Yksi taloudellisen kestävyyden kriteeri on esimerkiksi asuntojen muunneltavuus. Lisäksi asuntojen maksimineliömääräksi yhdelle hengelle oli määritelty 40 m2. Kriteerien noudattamista on edellytetty rakennuttajilta ja myös seurantaa tehty.

Toinen tutustumiskohde oli Freiburgin rakenteilla oleva Gutleutmatten -kaupunginosa yhden kaupungin pääautoväylän ja raitiovaunureitin varrella. Alue on uusi, kuten Baselin Erlenmatt-Ostkin ja samoin kerrostalovaltainen. Jo valmiista taloista osa on puukerrostaloja. Freiburgissa kaupunki voi asettaa asuinaluekohtaisia vaatimuksia yksityisille rakennuttajille. Gutleutmattenissa kohdekohtainen vaatimus on seuraava: sosiaalisten asuntojen osuuden on oltava 50% koko asuntotuotannosta. Kustannukset näistä ovat täysin rakennuttajan vastuulla, eli käytännössä kustannukset siirtyvät vapailla markkinoilla olevien asuntojen hintoihin.

Täälläkin energia-asioihin kiinnitetään erityisesti huomiota. Talot ovat energiatehokkaita ja noin puolet alueen tarvitsemasta energiasta saadaan kattojen aurinkopaneeleista ja lämpöpumpuista. Energiajärjestelmää ohjaa Linux-pohjainen tietokone, joka seuraa ja priorisoi energiankäyttöä siten, että mahdollisimman vähän energiaa virtaa ulos alueen verkosta ja mahdollisimman vähän ostetaan sisään. Suunnittelussa on huomioitu myös hulevesi ja rankkasateet. Autot ohjataan parkkihalleihin talojen alle, kuten Baselin kohteessakin, ja autopaikkojen määrää on rajoitettu.

Teksti Eira Rosberg, kestävän kehityksen koordinaattori & Anna Huttunen, projektipäällikkö CitiCAP

 

 

© Lahden kaupunki. Kaikki oikeudet pidätetään.